logo

Ételed az életed

Változtatás nélkül nincs változás


Reg-Enoros receptek

Még több receptért csatlakozz csak recepteket tartalmazó facebook csoportomhoz

https://www.facebook.com/groups/231657878062763

Regenor kúrában fogyasztható vaj receptje

Ghí/ghee készítése házilag 

1 kg 80 % zsírtartalmú vajból kb. 40-50 perc alatt készíthetünk kb. 700g mennyiségű ghít.

A vajat egy lábasban először közepes lángon olvasszuk fel, aztán vegyük kicsire a lángot, és melegítsük tovább. Szép lassan forrjon, inkább csak kavarogjon, mint bugyogjon.

Időnként egy szűrővel vagy lyukacsos kanállal szedjük le a habot a tetejéről. Amikor a habképződés megszűnik, a ghí szép áttetsző aranysárga színű lesz, készen vagyunk.

Egy szűrőbe tegyünk gézt vagy valamilyen sűrű szövésű anyagot, és óvatosan szűrjük át a ghít egy tárolóedénybe úgy, hogy a lábas aljára rakódott fehérje ne kerüljön bele. Zárható üvegekben tároljuk.

Gyömbéres húsgolyó uborkás mártogatóval

Hozzávalók a húsgolyóhoz:

50 dkg darált hús

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 evőkanál zsír (mindegy milyen)

1 tojás

1-2 gerezd összezúzott fokhagyma

1-2 teáskanál összezúzott gyömbér

törött bors

a sütéshez: bő zsiradék (kacsa, liba, disznó)

a mártogatóhoz:

1 kígyóuborka

10 dkg Totu krém extra

1,5 dl olvasztott kacsa vagy liba zsír

1-2 evőkanál citromlé

1-2 gerezd összezúzott fokhagyma

törött bors

A húsgolyókhoz az apróra vágott vöröshagymát a zsírban csipetnyi sóval üvegesre pirítjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük.

Kis golyókat formázunk a masszából, majd bő zsíradékban, közepes lángon aranybarnára sütjük.

A mártogatóhoz az uborkát gyufaszál vékonyságúra daraboljuk (V vágóval, konyhai mandolinnal gyorsan megoldható), sózzuk, félretesszük.

A totu krém extrához vékony sugárban csorgatva, hozzákeverjük az olvasztott zsírt. Ízesítjük sóval, törött borssal, citromlével és fokhagymával. Végül hozzáadjuk a kinyomkodott uborkát is.

A golyókkal együtt kínáljuk. A húsgolyók jól passzolnak a főzelékhez is!

Sárgaborsógulyás

Hozzávalók :

25-30dkg sárgaborsó

1 kg sertéslapocka

1 kg füstölt sertéscsülök

1 db nagy méretű répa

1 db nagy méretű fehér répa

1 db kis méretű zeller gumó

25 dkg csipetke

40 dkg vöröshagyma

1 evőkanál zsír

20 dkg szalonna

Fűszerek :

Fokhagyma

Őrölt bors

Őrölt kömény

Csípős gulyáskrém

5-6db babérlevél

1 evőkanál őrölt piros paprika

1 db tv paprika

1 db paradicsom

Kb 2 teáskanál tárkony

Elkészítés :

A zöldségeket és a paprikát és paradicsomot apróra szeleteljük.

A húsokat kb 2x2 cm-es kockára vágjuk. A füstölt húst nem kell kiáztatni. A sárgaborsót 8-10 órát áztatjuk.

A hagymát és a szalonnát kockára vágjuk. Az 1 kanál zsírban a szalonnát üvegesre pirítjuk, utána belerakjuk az összes zöldséget és pároljuk 5-10 percig. Beletesszük az összes húst és fehéredésig pirítjuk.

Majd hozzáadjuk a borsót és felengedjük 3 liter vízzel. Gyakran kevergetjük. A felforrás után, ha eltünik a hab a felsorolt fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.

Kb 1,5 óra alatt fő meg. Beletesszük a tésztát és a tárkonyt és készre főzzük.

Jó étvágyat hozzá! ????

Házi bélszínroló

30 dekagramm darált hús

1 darab zsemle (beáztatva)

1 darab tojás ízlés szerint só, bors

100 gramm zsemlemorzsa

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

Zsír a sütéshez!

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát egy kis zsíron dinszteljük meg, majd keverjük hozzá a darált húshoz. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlét és a tojást. Jól dolgozzuk össze, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel formázzunk belőle hengereket, forgassuk meg zsemlemorzsában. Serpenyőben forrósítsunk fel zsírt, majd tegyük bele a hengereket és folyamatosan forgatva süssük meg őket.

Szedjük ki a rolókat, majd a felesleges zsírt itassuk fel papírtörlővel.

Pikáns rántott csirkemell, vajpuha hús, csodás ízek!!

A rántott csirkét mindenki szereti, de ez a recept felülmúlhatatlan! A gyömbér kellemes és enyhén pikáns íze teszi tökéletessé ezt a finomságot!

Köretnek bulgurt, édesburonyát ajánlanék.

Hozzávalók:

2 csirkemell

3 dl növényi tej

2 teáskanál reszelt gyömbér

só, bors

liszt

2 tojás

zsemlemorzsa

Elkészítése:

A húst vékony szeletekre vágjuk és átkenjük a fűszerekkel. A reszelt gyömbért a növényi tejbe keverjük és ráöntjük, lefedjük és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük.

Akár egy éjszakán át is hagyhatjuk állni, akkor még intenzívebb az íze.

Majd a húsokat kivesszük a növényi tejből nem csöpögtetjük le, lisztbe mártjuk, majd a tojásba és a zsemlemorzsába.

Zsírban megsütjük arany barnára.

Székely káposzta

Hozzávalók

70 dkg sertéslapocka

5 dkg zsír

2 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

1 ek pirospaprika

1 kvk őrölt kömény

2 db paprika

1 db paradicsom

80 dkg savanyú káposzta

4 dl vegán tejföl

5 dkg liszt

Elkészítés:

A húst kockákra vágjuk. A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk a zsírban. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és még 10 másodpercig pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát kevés vízzel felöntjük és zsírjára pirítjuk.

Hozzáadjuk a húst. Sóval és köménymaggal ízesítjük, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon 5 percig pároljuk.

A káposztát közben kimossuk, a levét kinyomkodjuk. A kinyomkodott káposztát a húshoz keverjük és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, amíg a hús és a káposzta is megpuhul, ezután tejfölös habarással behabarjuk.

A habaráshoz a liszttel kikevert tejfölt egy külön edénybe tesszük, majd 1 dl hideg vízzel és a káposzta főzőlevéből kimert kevés lével csomómentesre keverjük az egészet. Ezután a székelykáposztához öntjük, és még 5 percig forraljuk. Ha szükséges, utánaízesítjük a székelykáposztát.

Mediterrán zöldséges csirke

Hozzávalók:

1 – 1,2 kg csirkehús

2 evőkanál zsír

1 evőkanál olvasztott zsír

1 kisebb fej hagyma,

1 tk római kömény

1 dl  víz

3 kápia paprika

1 padlizsán

5 paradicsom

1 chili

pár levél lestyán

8-10 levél bazsalikom

só, bors ízlés szerint

Elkészítése

A csirke darabokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Egy edénybe a 2 evőkanál zsírt hevítjük és a húsok mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. Inkább két részletben csináljuk, hogy piruljon és ne főjön. Amikor elkészült egy tányérra szedjük és félre tesszük.

Ugyanebbe az edénybe lepirítjuk, az ujjnyi csíkokra vágott paprikát. Kiszedjük, majd jöhet a kockára vágott padlizsán.

Az edénybe egy evőkanál olvasztott zsírban megfuttatjuk először a római köményt, majd a kockára vágott hagymát. Mehet bele az elősütött hús, pár percig tovább pároljuk, amíg el nem fövi a levét.

Felöntjük vízzel hagyjuk, hogy elpárologjon, beletesszük a lestyánt, a bazsalikomot és a chilit. Sózzuk és bőven tekerünk rá borsot. Lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percre.

Óvatosan összekeverjük az elősütött zöldségekkel és a felkockázott paradicsommal. Mehet vissza a sütőbe, addig, amíg a hús meg nem puhul, de a zöldségek még nem főnek szét.

Tálalásnál tehetünk rá egy kanál vegán tejfölt. Köretnek bulgurt, basmatirizst kínáljunk.

Magyaros grillezett hal serpenyős grillzöldséggel

Magyaros pác grillezett halakhoz

Hozzávalók :

1 dl olvasztott zsír

1 Magyaros Halászlékocka

1 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem felaprítva

szárított chili ízlés szerint

Sült zöldségköret

Hozzávalók:

1 db padlizsán

1 db cukkini

2 db paradicsom

2 db vöröshagyma

2 evőkanál olvasztott kacsazsír

1 db kápia paprika

1 db étkezési paprika

1 gerezd fokhagyma

zöldfűszer

Grillezett hal készítése:

Az összetevőket alaposan keverd össze és alaposan kend be a páccal a halszeleteket. Hagyd állni fólia alatt legalább egy fél órát és már sütheted is.

Zöldségek elkészítés:

A zöldségeket jól mosd meg, csepegtesd le. Amit kell, hámozz meg és vágd fel ízlés szerint. Egy serpenyőbe önts kevés kacsazsírt rakd bele a zöldségeket, ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel. Jól illik hozzá a bazsalikom, a kakukkfű és a rozmaring is. Előbb nagy lángon pirítsd pár percig, majd lefedve párold roppanósra a zöldségeket. Időnként kevergesd meg.

Hasonlóan könnyű dolgod lesz, ha tepsiben sütöd meg a zöldségeket. Akkor 180 fokon körülbelül 20 perc alatt készülnek el.

 

 

Az Igazi krémlevesek Titka!

A magyar levesek többsége rántást vagy habarást igényel, illetve a legtöbb változatába tésztát is főzünk, ami mind nagyon finom, de néha kipróbálhatunk valami egészségesebbet is.

A zöldségből készült krémlevesek egyszerűek, finomak és laktatóakk, illetve kifejezetten jó hatással vannak szervezetünkre a téli napokon is.

-sütökkrémleves

-francia hagymakrémleves

-foghagymakrémleves

-karfiolkrémleves

-brokkolikrémleves

A krémlevesek a gasztronómia egyik nagyszerű találmányai, hiszen egy turmixgéppel bármelyik zöldségből ízlés szerint elkészíthetőek.

Az igazán egészséges változataiba sem lisztet, sem tejszínt nem teszünk, csak vízzel és fűszerekkel dolgozunk.

Az így kapott krémleveseket akár termoszba is töltheted, és magaddal akár a munkahelyedre is.

Göcseji babos káposzta csülökkel

Hozzávalók
1 db sertéscsülök

20 dkg fagyasztott fejtett bab
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
7 dkg sűrített paradicsom
1 ek őrölt pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
80 dkg savanyú káposzta/jól át kell mosni/
bors
Elkészítés
Ha füstölt csülköt használunk, akkor előző este beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztatóvizet.
A nyers vagy áztatott füstölt csülköt nagy fazékba rakjuk.
Annyi vizet eresztünk rá, hogy épp ellepje és kis lángon főzzük, míg meg nem puhul.
A nyers csülök főzőlevébe sót is teszünk, a füstöltébe valószínűleg nem kell, elég sós magától.
A húst hagyjuk a levében langyosra hűlni. Kivesszük, kihúzzuk a csontot, a csülköt nagyobb kockákra vágjuk. A hideg főzővíz tetejéről leszedjük a zsírt és megfőzzük benne a babot.
Közben a felkockázott füstölt szalonnán világosra pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Rákanalazzuk a paradicsompürét ismét pirítjuk egy kicsit.
Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, azonnal rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát, valamint a szükség szerint átmosott, átvágott savanyú káposztát és puhára pároljuk.
Ha szükséges akkor a csülök, illetve a bab főzővizéből öntünk alá egy keveset. Végül hozzáforgatjuk a puha babot és a kockára vágott húst.

Resztelt máj színes, fűszeres rizzsel
Gyors és nagyon könnyen elkészíthető egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók
2 adag
A májhoz:
500 g csirkemáj
2 ek zsír (vagy ízlés szerint étolaj)
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt fekete bors
1 kk őrölt pirospaprika
ízlés szerint őrölt csípős paprika
ízlés szerint só
A színes rizshez:
1 bögre rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 kk majoránna
1/2 kk curry
1/2 kk szerecsendió
1 kk kurkuma
ízlés szerint só

Elkészítés
A májat megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük és a zsiradékon kissé megfonnyasszuk.

Hozzáadjuk a májat és a fokhagymát, együtt pirítjuk a máj fehéredéséig, azután fűszerezzük, sózzuk és készre pirítjuk.
A színes rizs elkészítéséhez kevés zsiradékon egy kis fej kockára vágott hagymát üvegesre sütünk.  Beletesszük a fűszereket 1-2 keveréssel összekeverjük és ráöntjük a rizst. Kissé tovább pirítjuk a rizs fehéredéséig. Felöntjük vízzel úgy, hogy 1-2 centire ellepje a rizst (edénytől függő) és sózzuk. Fedő alatt lassú lángon kb. 10 percig főzzük, figyelve, hogy a víz ne főjön le egészen róla. Levesszük a tűzről és kb. 15 percig fedő alatt hagyjuk párolódni. Tálalhatunk is.
Jó étvágyat hozzá!

Egyszerű, gyors és nagyon finom Regenoros ebéd 

Ehetjük bulgurral, rizzsel, édeskrumplival vagy csak úgy magában.

Ha dupla mennyiségű zöldséggel készítjük, köret sem kell hozzá.

Hozzávalók:

2 db csirkecombfilé bőr nélkül

40 dkg mirelit vegyes zöldség

1 púpozott ek zsír,

1 dl cocomas

2 gerezd fokhagyma

só, bors, majoranna

Egy mélyebb serpenyőben felhevítjük a zsírt, és beledobjuk a felkockázott csirkét. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a majoránnával.

Amikor már pirul a húsdarabok széle, a zúzott fokhagymát is beletesszük, és még egy percig pirítjuk. Felöntjük a cocomas-al és elkeverjük. Hozzáadjuk a fagyos zöldségeket is, annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak ellepje, és alacsony lángon főzzük tovább.

Mire a víz elfő, a hús és a zöldségek is tökéletesen megpuhulnak. Ha szükséges, a végén még sózzuk, borsozzuk.

Sütőben sült cukkinis tortilla

Hozzávalók
1 közepes saláta cukkini (mag nélkül, ha nagyok a magok)
2 tojás
3 nagy csipet só
2-3 ek Szafi Free lisztkeverék (vagy fehér tönkölyliszt)
1 ek zsír
Ízlés szerint töltelék

Elkészítés: a cukkinit héjastól reszeld le, és egy csipet sóval hagyd pár percig állni, majd enyhén nyomkodd ki a levet amit eresztett.
Keverd hozzá a tojásokat, sót, zsírt és a lisztet.
Sütőpapírra, tetszőleges nagyságú körökben, vékonyan terítsd el a masszát.
200°C-ra előmelegített sütőben süsd kb.: 10 percig.
Amikor már teljesen matt (nem fénylik a massza) a tortilla, picit kezd színesedni a széle, akkor fordítsd meg és 2 percre tedd vissza a sütőbe.

Ízlés szerint töltsd meg - paprika, paradicsom, saláta levél, hagyma, sült szalonna kockák, tonhal- 

Zöld fűszerekkel is lehet ízesíteni, illetve ha kisebb lapokat sütünk, akár feltétként vagy kenyér helyett is fogyaszthatjuk.

Karfiolkenyér

Jó hír, hogy ettől nemcsak, hogy nem hízol, hanem még a fogyásodat is segíti.

• 2 bögre felaprított karfiol

• 2 tojás

• 1 evőkanál liszt

• só, bors, bármilyen fűszer ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire.

Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga nem lesz.

Forralj fel egy lábos vizet, és mikor lobog a víz, dobd bele a karfiolt. Főzd egy percig, majd szűrd le. A morzsát tedd egy tiszta konyharuhába és nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.

Tedd hozzá a tojást, lisztet és a fűszereket, majd formázz kis lapokat a sütőpapírra a keverékből.

Sült csülök recept

Hozzávalók :

1.5 kg sertéscsülök

1 kg édesburgonya

2 db vöröshagyma

1 fej fokhagyma

1 ek disznózsír

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fűszerkömény ízlés szerint

Elkészítése :

Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel (használjuk a fűszereket bátran, hiszen vastag a hús) és hagyjuk állni legalább egy órát, de ha van lehet többet is. Akár félbe is vághatjuk hogy jobban átjárja a fűszerezés.

A cserépedény alját zsírral kenjük ki, majd a csülköt fektessük bele bőrével felfelé, tegyük mellé a félbevágott hagymákat és toljuk be a sütőbe. (Nem kell előmelegíteni a sütőt!)

Süssük kb. 2 órán keresztül. Egy bő óra elteltével a cserépedény tetejét vegyük le, úgy süssük tovább. Időnként locsoljuk meg a bőrét saját zsírjával.

Mielőtt elkészül a hús, tegyünk köré cikkekre vágott édesburgonyát és süssük készre együtt.

Ehhez azért egy jó kis sali vagy cékla még dukál.

KARFIOLOS BORSÓS CSIRKE ALAGÚT 

Hozzávalók:

1 db 30x10 cm-es formához:

50 dkg csirkemell filé

20 dkg szeletelt bacon

1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 teáskanál szárított)

2 tojás

3 evőkanál finomliszt/rizsliszt

4 evőkanál növényi tejföl(cocomas/rizstejföl)

Kb. 35 dkg karfiol (egy kisebb fej)

15 dkg borsó

4 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

őrölt bors ízlés szerint

+ pici zsír a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és félpuhára főzzük.

A borsót is megmossuk és szintén félpuhára főzzük egy kis lábasban. (Ha konzerv borsót használunk, nem kell külön megfőzni.)

A karfiolt és a borsót is leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.

De közben - amíg fő a karfiol és borsó - a csirkemellet megmossuk és apró kockákra vágjuk, a megmosott/lecsöpögtetett petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Majd összeállítjuk a zöldséges-húsos 'egyveleget':

A csirkemellet, karfiolt, borsót, petrezselyemzöldet egy tálba tesszük.

A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a lisztet, mellyel simára keverjük, majd mehet bele a megtisztított/zúzott fokhagyma és só, őrölt bors ízlés szerint, alaposan összekeverjük.

Ezt a masszát ráöntjük a zöldséges csirkemellre és kézzel jól összekeverjük.

 (Régebben nem tetszett, hogy a tv-ben Jamie Oliver mindig kézzel 'dzsamigálta' össze az ételeket, de később rájöttem, hogy milyen jól teszi, mert az ember a két kezével sokkal jobban érez mindent. Kézzel például nem törjük annyira össze a megfőtt zöldségeket sem - fakanállal keverve sokkal jobban összetörődnek.)

A formát kikenjük zsírral (nem kell sok, de a sarkokat is jól kenjük ki). Majd a bacon szeleteket keresztben helyezzük a formába egymás mellé úgy, hogy a forma két oldalán egy picit kilógjon.

A tölteléket egyenletesen eloszlatva beletesszük, ráhajtogatjuk a bacon szeleteket.

Sütőpapíros tepsire tesszük a formát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük.

Ekkor kivesszük a sütőből, egy késsel óvatosan körbelazítjuk a tölteléket a forma oldalainál, majd egy kesztyű vagy konyharuha segítségével kiborítjuk a sütőpapíros tepsibe.

Visszatesszük a sütőbe és 220 fokon tovább sütjük kb. 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.

Hidegen és melegen is fogyasztható, illetve köret nélkül vagy bulgurral, jázminrizzsel.

Citromos sült hús
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet hús
4 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1-2 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt bors
sütéshez: zsír
4 citrom héja
a tálaláshoz: friss saláta
A húst megmossuk, a szélét pár helyen bevágjuk, hogy sütés közben ne ugorjon össze.

A mandulaliszthez keverjük a fűszereket, a fokhagymát, megszórjuk vele a szeletek mindkét oldalát, majd a húst a zsiradékban pirosra sütjük.

Tűzálló edénybe rakjuk, és meglocsoljuk a megmosott, félbevágott citromok levével, majd a citromokat is a hús mellé tesszük, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Tetszőleges körettel vagy salátával tálaljuk.

Muszaka
Hozzávalók:
-0.5kg marhahús
-padlizsán
-3 kanál zsír
-3 tojás
-rizstej
Elkészítés:
A húst egy kis hagymán megdinszteljük.
Egy tűzálló kizsírozott tálba lefektetjük a megmosott, felszeletelt padlizsánokat, rárétegezzük a húst, majd a rizstejből,tojásból egy masszát készítünk és azzal meglocsoljuk.
Ha kisebb a tál, több réteg lesz belőle.


 

Humusz – avagy csicseriborsó krém 
A Humusz íze nagyon hasonlít a májkrém ízére, ezért sokan nagy szeretettel fogyaszthatják.
A csicseriborsó kiemelkedő vitamin- és rostforrás. Segíti megtisztítani a bélfalakat a lerakódott salakanyagoktól, emellett B1, B6 és E vitamint, cinket, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Hozzávalók:
1 bögre főtt csicseriborsó
fél teáskanál Himalája vagy tengeri só
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olvasztott zsír
2 evőkanál citromlé
fél bögre víz
Tetszés szerinti sült zöldség és fűszerek
Legyetek kreatívak! De a tiltólista betartása mellett!!!! 
Elkészítés:
Vegyünk száraz csicseriborsót , áztassuk be őket körülbelül fél napig jó meleg vízbe. Ezután az áztatólevet leöntve egy új vízben főzzük puhára.
Hogy szaftosabb legyen tetszés szerinti zöldségeket adhatunk hozzá : zsírral sütőbe rakjuk és puha állagúra sütjük, aprítjuk.( pl:.cékla, répa...)
Ha már jó a csicseriborsó, a hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Apránként adjuk hozzá a citrom levét, miközben a krémet kóstolgatjuk.
Ízlés szerint fűszerezhető! ????
Hűtőben tárolva akár 3-4 napig is eláll. Pirítósra kenve, zöldségekkel mártogatva ideális reggeli és uzsonna válik belől
e. 

Tejszínes sütőtökkrémleves csak főzött tökből!

Hozzávalók 4 személyre:

1 db nagy sütőtök

2 dl kókusz tejszín

2 db húsleveskocka

1 l víz

1 gerezd fokhagyma

1 db kisebb vöröshagyma

1 teáskanál só

1 késhegynyi bors

1 késhegynyi szerecsendió

1 késhegynyi gyömbér

evőkanál zsír

Elkészítés:

A sütőtököt mosd meg, hámozd meg, a magokat távolítsd el, és vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, majd kevés zsíron dinszteld meg. Add hozzá a sütőtököt, és süsd két-három percig, közben kevergesd meg. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel, zúzott fokhagymával.

Öntsd fel a vízzel, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Amikor a tök puha, pépesítsd botmixerrel. Öntsd hozzá a tejszínt, és várd meg, amíg rottyan egyet a tűzön, majd le is veheted. A sütőtökkrémlevest megszórhatod pirított tökmaggal. Regenorozók pirított kenyérkockát használjanak!

Egyben sült fehérpecsenye kölessel és dinsztelt káposztával

Hozzávalók:

1 db másfél kilós fehérpecsenye, egészben

mangalica szalonna

A páchoz:

2 fej vöröshagyma

fokhagyma ízlés szerint

kakukkfű

kacsazsír

A körethez:

fehér köles

1 fej vöröshagyma

A dinsztelt káposztához:

1 fej lilakáposzta

zsír

édesítőszer ízlés szerint

10 dkg szálas savanyú káposzta

Elkészítés

A húst bepácoljuk. Megkenjük zúzott fokhagymával, ízlés szerint kakukkfűvel, majd egy üveg edénybe vagy tálba fektetjük, és annyi olvasztott kacsazsír öntünk rá, amennyi ellepi. A vöröshagymát karikára vágjuk és a zsír tetejére terítjük. Hűtőben 1-3 napig hagyjuk állni.

Zsiradékon körbesütjük a húst, gyakorlatilag kérget sütünk rá. Szalonna szeletekkel beborítjuk a tetejét, egy nagyobb darabokra vágott vöröshagymát is teszünk mellé, majd tetővel együtt forró kemencében vagy 220 fokos sütőben körülbelül másfél óra alatt puhára sütjük. A sütés alatt egyszer-kétszer nézzük meg, hogy van-e elég szaft alatta. Ha úgy látjuk, hogy kevés, akkor nagyon pici vizet öntsünk alá. A húsból kisülő nedvesség általában elgendő, de azért nem árt ellenőrizni.

Amikor a hús megpuhult, szedjük ki és vágjuk szeletekre. Csak ekkor sózzuk.

A köret elkészítése

A kölest alaposan mossuk meg és annyi vízben, amennyi jól ellepi, fedő alatt kis lángon főzzük meg. Finomabb lesz az íze, ha teszünk hozzá egy egész vöröshagymát is. Nem kell sok idő, viszonylag hamar megfő.

A dinsztelt káposzta elkészítése

A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, és a zsíron, folyamatosan kevergetve, elkezdjük párolni. Amikor már engedett egy kis levet, hozzáadjuk az édesítőszert és amikor már majdnem kész, akkor keverjük bele a savanyú káposztát. Pár perc alatt az ízek jól összeérnek és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá! 

Húsos zöldséges ragu

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma

1 teáskanál édes pirospaprika

fél teáskanál őrölt kömény

60 dkg sovány marhahús

4 paprika

3 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

só, bors

zsír 

Elkészítése:

A hagymát és a paprikát apróra vágjuk és kevés zsíradékban megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt húst is, fűszerezzük.

Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi. A répát és a petrezselymet is felszeleteljük és hozzáadjuk, lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a hús omlós lesz és sűrű szaft marad alatta, akkor fogyaszthatjuk is.

Rozmaringos, fokhagymás sült oldalas

Hozzávalók:

1.5 kg oldalas

1 fej fokhagyma

2 ág rozmaring

3 fej vöröshagyma

só, bors

őrölt kömény

grill fűszer

2 db chili paprika

2 evőkanál sertészsír

Elkészítés:

Az oldalast nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, befűszerezzük, és egy órára a hűtőbe tesszük. (Én előző nap szoktam befűszerezni az oldalast.)

A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat négybe vágjuk. Az oldalast a zsiradékkal és a rozmaringgal tepsibe tesszük. Vizet öntünk alá.

Mellétesszük a fokhagymagerezdeket, és a négybe vágott vöröshagymákat. Alufóliával letakarjuk, és sütőben 160-180 fokon kb. 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát.

Visszatesszük a sütőbe, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

E-mail üzenet küldő
E-mail cím:
Tárgy:
Üzenet:



© Minden jog fenntartva.