Mediterrán receptek https://www.facebook.com/groups/eteledazeletedmediterran
Kedvezményes vásárlási kód 491299 !
Regisztrációs link:
https://www.biocomnetwork.ch/
Parajos-sajtos padlizsántekercs
HOZZÁVALÓK:
60 dkg padlizsán
15 dkg friss paraj
40 dkg feta sajt
2 evőkanál olivaolaj
a körethez:
40 dkg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
20 dkg paradicsom
2 evőkanál olivaolaj
1 piros húsú kaliforniai paprika
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
A padlizsánt megmossuk, megtisztítjuk, hosszában 12 vékony szeletre vágjuk, majd sózzuk és félretesszük 20 percre. A parajt leöblítjük. A sajtot kis darabokra vágjuk. A körethez a babot megtisztítjuk, és sós vízben roppanósra pároljuk, leszűrjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát kis darabokra vágjuk.
Pihentetés után leitatjuk a padlizsánt, majd felforrósított, bevonatos serpenyőben, zsiradék nélkül 5-8 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, kivesszük, a parajleveleket elosztjuk rajtuk, ráhalmozzuk a sajtdarabokat. Feltekerjük, fogvájóval összetűzzük, és a felforrósított olajon kíméletesen 5 percig sütjük.
A körethez serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Végül a babot is beleforgatjuk, összepároljuk, és a sajtos padlizsánnal tálaljuk. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Túrókrémes kosárka
Hozzávalók:
12 szelet fehér Toast kenyér
1 csokor újhagyma
negyed kg tehéntúró
1 ek tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
fél piros kaliforniai, vagy kápia paprika
só és frissen őrölt bors
A toast kenyér szeleteket egyenként “kilapítom” , elvékonyítom a sodrófával, majd virág alakú kiszúró formával virággá formázom és belenyomkodom a kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt kapnak) betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak, kiveszem és kihűtöm. Jól záródó kekszes dobozba így készen is lehet őket tárolni felhasználásig, így egy nagyobb vendégseregre is elő lehet készülni, bár óvatosan kell egymásra pakolni, mert elég sérülékenyek.
Az újhagymát felaprítom, a paprikát nagyon apró kockákra vágom. Egy keveset félreteszek díszítéshez az újhagyma zöldjéből és a paprika kockákból is. A túrót villával áttöröm, belekeverem a tejfölt és az aprított újhagymát meg piros paprikát, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és alaposan összekeverem. Közvetlenül tálalás előtt (hogy el ne ázzanak) betöltöm a túrókrémmel a kosárkákat, a félretett újhagyma zöldjével (vagy snidlinggel) és a paprika kockákkal díszítem.
#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
TÖLTÖTT CUKKINITEKERCS
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
2 db tojás
2 evőkanál kölesliszt
1 teáskanál morzsolt oregánó
só
bors
Így készítsd el:
Mosd meg a cukkiniket, reszeld durvára, és egy kicsit sózd be. Körülbelül 10 perc után alaposan nyomkodd ki belőle a nedvességet.
Keverd össze a felvert tojásokkal, a kölesliszttel és az oregánóval. Azután, ha még szükséges sózd és borsozd.
A cukkinis masszát simítsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy egy körülbelül 20 x 25 cm-es lapot kapj.
180 fokon 15 perc alatt süsd készre, majd még melegen tekerd fel a sütőpapír segítségével, és így hagyd langyosra hűlni.
A cukkinis lapot töltsd meg amivel csak akarod, majd felszeletelve tálald. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Gombás csirke fehérborral
Hozzávalók:
8 csirkemell
2 teáskanál olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma, aprítva
1 üveg gomba
1/4 csésze fehérbor
1/3 csésze zsírmentes csirke húsleves
só és friss bors ízlés szerint
1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítése:
Készítsünk elő egy nagy wok sütőt.
Fűszerezzük a csíkokra vágott csirkét sóval és borssal, és egy kis olívaolajon kezdjük el megpirítani a csirkét.
Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük néhány másodpercet, majd jöhet bele a szeletekre vágott gomba, só, bors.
Öntsük a csirkére a bort, a csirke alaplevet, szórjuk meg petrezselyemmel.
Főzzünk sűrű szószt, idő közben fűszerezzük, ha szükséges.
Tálaljuk barna rizzsel, petrezselyemmel megszórva.
#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
SAJTOS ZÖLDBABROLÁD
Hozzávalók:
50dkg zöldbab
1fej vöröshagyma
1k poh tejföl
babérlevél
2db tojás
5dkg füstölt sajt
kevés margarin
1ek fűszerkeverék
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: Az összedarabolt zöldbabot a vékony szálasra vágott vöröshagymával, a babérlevéllel és a fűszerkeverékkel puhára pároljuk.
Ezután margarinnal kikent őzgerincformába rakjuk, s ráöntjük a tejföllel elkevert tojásokat. Villával beleszurkálunk, hogy a massza lemenjen az edény aljára. Ráreszeljük a füstölt sajtot, majd 15 percre előmelegített sütőbe tesszük. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Szivárvány szelet
Hozzávalók kb. 11x26x6 cm-es formához:
9 tojás
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 pár virsli
10 dkg zöldborsó
1 nagy sárgarépa
2 dl húsleves vagy zöldségalaplé
25 g zselatin
10 szelet sonka
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. 4 tojássárgáját a majonézzel és a tejföllel kikeverünk, a 4 tojásfehérjét apróra vágjuk. A zöldborsót, a kis kockákra vágott virslit és sárgarépát megfőzzük. A húslevest a zselatinnal felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a tojáskrémet, a főtt zöldségeket, a felkockázott tojásfehérjét, a virslit, és alaposan összeforgatjuk. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, belefektetünk 5 szelet sonkát, ráöntjük a massza felét, erre helyezzük egymás mögé az egészben hagyott főtt tojásokat. A többi masszát rásimítjuk, és betakarjuk a maradék sonkával. Hűtőbe tesszük, majd néhány óra múlva tányérra vagy tálcára borítjuk, és éles késsel szeleteljük
Jó étvágyat! #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Lencse saláta
- zsír
- vöröshagyma
- sárgarépa
- zeller
- rozmaring
- fött lencse
- saláta
- fél citrom leve
- petrezselyem
- só
- bors
Egy nagyobb serpenyőben megdinszteltem a hagymát, répát, zellert, rozmaringot sóval és borssal, nagyjából 10 perc alatt. Ez után beleteszem a lencsét, salátát, citromlevet és addig párolom még a salátalevelek kicsit összeesnek.
Tányérra teszem és zsírban sült hússal tálalom.#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Mediterrán pecsenye
Hozzávalók:
4 fő
8 szelet sertéskaraj csont nélkül
5 dkg vaj
3-4 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
1 tk mézes mustár
1 ek kapribogyó
1 tk pirospaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint petrezselyemzöld aprítva
Elkészítés
A húst kiveregetjük, és enyhén besózzuk.
Megforgatjuk a lisztben, és vajon mindkét oldalán átsütjük. Ezután kiszedjük egy tálkába, és a visszamaradt szaftot felengedjük kevés vízzel.
Ízesítjük mustárral, borssal, és még vajjal dúsítjuk. Pirospaprikával színesebbé tesszük, majd a fokhagymával ízesítjük. A végén visszahelyezzük a húsokat, és letakarva puhára pároljuk. A kapribogyót jól kimossuk a sós levétől, és a húsra halmozzuk. Pár percig forraljuk, és már tálalhatjuk is. Petrezselyemmel megszórjuk. Párolt rizzsel, és salátával kínáljuk.
#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Sajtos -tejfölös kelbimbó
Hozzávalók:
*80 dkg kelbimbó
*5 dkg vaj
*2 tojás
*2dl tejföl
*12 dkg reszelt sajt
*őrölt bors ,só
Elkészítés:
Enyhén sós vízbe megfőzzük a kelbimbót,
kivajazott tepsibe helyezzük sózzuk, borsozzuk
A tojásokat a tejföllel kikeverjük és a sajt felét is beletesszük az ételt megsózzuk.
A sajtos masszát a kelbimbóra öntjük
és megszórjuk a maradék sajttal
Olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Közepes hőmérsékletű sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Sült pisztráng kapor mártással és főtt krumpli.
Kapormártás:
2 csokor felaprított kapor
4 deci tejszín
0.5 deci fehérbor
1 nagy evőkanál puha vaj
ízlés szerint só, bors, szerecsendió
0.5 citrom leve
1 mokkáskanál cukor
Hevítsd fel a vajad, dobd rá a felaprított kaprot, majd a citrom kivételével az összes többi hozzávalót is add hozzá. Hagyd néhány percig főni, és ha már elég sűrű, le is zárhatod a lángot. (Ha sűrűbben szeretnéd, egy csapott evőkanál víz és étkezési keményítő keverékét add hozzá.)
Ha elkészült, pár csepp citromlével dobhatod fel. A húsok, halak mellett gombás ételekhez, tésztán, és akár juhtúrós, spenótos töltött palacsinta mellett is finom. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Lilahagymás-sajtos bundás kenyér
Hozzávalók 2–4 személyre:
4 szelet kenyér
1 lila hagyma
12 fürjtojás vagy 4 tojás
1 kis pohár (növényi) tejföl (15 dkg)
15 dkg (növényi) sajt
só
frissen őrölt fekete bors
Kisebb sütőtálat sütőpapírral bélelünk, szorosan egymás mellé belerendezzük a kenyeret. Megpucoljuk és felkarikázzuk a hagymát, elosztjuk a kenyéren. A tojást elhabarjuk a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, borssal, és a kenyérre öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
Jó étvágyat! #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Spenótos fetás falatok
Hozzávalók:
500 g leveles tészta
25 dkg spenót
12.5 dkg feta sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
1 db tojás
1 ek szezámmag
Elkészítés:
A krém hozzávalóit egyszerűen összeturmixoljuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, és kockákra vágjuk.
A kockát képzeletbe megfelezzük, majd az egyik felét keresztben 3 helyen pizzavágóval bevagdossuk.
A másik felére teszünk egy halom tölteléket, a széleket felvert tojással lekenjük, és ráhajtjuk a bevágott részt.
Picit megnyomkodjuk a széleket, hogy biztosan összetapadjanak.
Sütőlapos tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 200 C-os sütőben megsütjük. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Zöldfűszeres pikáns sertéssült
Hozzávalók:
1 kg sertésszűz
1 kg krumpli
10 gerezd fokhagyma
60-70 ml olívaolaj
3 ek. balzsamecet
2-3 ek. friss rozmaring
só, bors
Így készítsd:
1. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra.
2. Enyhén olajozz ki egy serpenyőt, és fektesd bele a besózott húsokat.
3. Egy konyhai robotgépbe dobáld bele a fokhagymagerezdeket, az olívaolajat, a balzsamecetet, a rozmaringot, a sót és a borsot. Keverd legalább két percig, amíg egy pasztát nem kapsz.
4. Az elkészült pác ¾ részét oszlasd el a hús mindkét oldalára. Tedd a sütőbe 15 perce.
5. Ezalatt készítsd elő a krumplit: Mosd meg és darabold a kívánt méretre.
6. A maradék pácban forgasd meg a burgonyát, majd tedd a hús köré. A sütőt vedd le 180 fokra
7. Süsd további 50 percet.
8. Pihentesd 10 percet, majd szeletelve tálald! #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Házi májas reggelire
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 nagy evőkanál kacsazsír
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, majoranna, zsálya
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk. A csirkemájat megtisztítjuk, daraboljuk. A zsíron megpirítjuk. Közben fűszerezzük. Pár perc alatt megsütjük. A májat kihűtjük. Botmixerrel pürésítjük, vagy darálón ledaráljuk. Ha kell még ízesítünk rajta.
#kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
CSICSERIBORSÓS-PARADICSOMOS CSIRKECOMB
HOZZÁVALÓK:
1üveg csicseriborsó
4db alsó csirkecombsó (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2ek zsír
8szelet bacon
1csok.új hagyma
2gerezd fokhagyma
1doboz egész paradicsom
zsálya
kakukkfű (ízlés szerint)
1db babérlevél
1dl víz
ELKÉSZÍTÉS:
A csicseriborsót egy szűrűbe tesszük, és alaposan lecsepegtetjük.
(Én hideg vízzel is leöblítettem, majd hagytam lecsepegni.)
A combokat sózzuk, borsozzuk, és legalább egy fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek átjárják. A zsírt felhevítjük, belehelyezzük az előzőleg befűszerezett combokat, és pár perc alatt, közben többször átfordítva, körbepirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból és félretesszük.
Ezután a langyosra hűlt combokat körbetekerjük a baconnel.
A visszamaradt zsiradékba beletesszük az újhagymát, kicsit megfonnyasszuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ráöntjük a paradicsomot és a csicseriborsót.
Ezután sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket, felöntjük a vízzel, majd összekeverjük, és forráspontig melegítjük.
Egy tepsibe (v. sütőtálba) átöntjük a paradicsomos csicseriborsót, majd ráhelyezzük a baconbe tekert csirkecombokat. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt szép pirosra sütjük. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
Csirketorta
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
2 egész csirkemellfilé
30 dkg reszelt sajt
10 dkg szeletelt csirkemell sonka
4 tojás
2 evőkanál tejföl /natúr joghurt
2 evőkanál gluténmentes zabpehelyliszt
só
Elkészítés:????
A formát kibéleljük sütőpapírral.
A húst kisebb méretű, vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk és mindkét oldalát besózzuk.
A tojást a tejföllel és fél kávéskanálnyi sóval felverjük, a lisztet tálkába mérjük.
A forma alját megszórjuk reszelt sajttal. A hússzeleteket először a zablisztbe, majd a tejfölös tojásba forgatjuk és a formába fektetjük őket. Megszórjuk reszelt sajttal, és befedjük csirkemell sonkával. Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük, végül a sonkaszeletekre öntjük a maradék tojásos keveréket.
Alufóliával befedjük a formát, és egy tepsibe állítjuk. Megsütjük.
Eltávolítjuk a fóliát, a maradék reszelt sajtot rászórjuk a tortára, és pár percre visszatolva a sütőbe, a tetejére pirítjuk.
Salátával vagy párolt zöldséggel tálaljuk. #kabokevi
https://www.facebook.com/groups/629161734421896
|